Diyabete karşı salyangoz zehri!

http://www.bilimsel-gazete.com/2016/09/diyabete-kars-salyangoz-zehri.html
Deniz salyangozlarının zehrinde bulunan insülin diyabete karşı yeni bir tedavi yönteminin anahtarı olabilir.
Koni salyangozu (Conus geographus) zehrinin içinde bulunan ağrı kesici proteinler nedeniyle bilim dünyasınca iyi bilinir. Walter and Eliza Hall Melbourne Enstitüsü’nün yeni bir çalışması bu salyangozu diyabete (şeker hastalığı) karşı tedavinin anahtarı olarak sundu.
Bu deniz salyangozu beslenmek içim avını zehriyle etkisiz hale getirir. Zehirde bulunan insülin avda (kan şekerinin aşırı düşmesi) neden olur. Bu da hayvanı hareket edemez hale getirir. Melbourne Üniversitesi araştırmacıları ABD’deki Utah Üniversitesi’nden araştırmacılarla koni salyangozunun insülin proteininin 3 boyutlu yapısını çıkardı.
Bilim insanlarının araştırmalarında salyangozun Con-Ins G1 adlı insülin proteininin insandaki insülinden çok daha hızlı bir etkiye sahip olduğu farkedildi. Üstelik bu salyangoz proteininin insan insülin reseptörleriyle de bağ kurabildiği farkedildi (bu da proteinin insanlarda da kullanılabileceği anlamına geliyor).
İnsan için süper hızlı insülin geliştirmek
Walter and Eliza Hall Melbourne Enstitüsü’nden Profesör Mike Lawrence salyangozun insülininin yanında insanınkinin beceriksiz olduğunu ifade ediyor. İnsan insülininin aktifleşebilmesi için sahip olduğu kıvrılmış bir bölümün açılması gerekiyor. Bu da zaman kaybı anlamına geliyor. Utah Üniversitesi’nden bilim insanı Dr. Safavi Hemami bu kıvrımı nasıl açacaklarını öğrendiklerini ve bundan sonra diyabet hastalarına daha hızlı insülin vermek için çalışmalarına başladıklarını ifade ediyor.Kaynak
Réactions : |