Kafein ihtiyacı genetik mi?

http://www.bilimsel-gazete.com/2016/08/kafein-ihtiyac-genetik-mi.html
Bilim insanları kafeine karşı duyarlılığı belirleyen bir gen bulduklarını düşünüyor.
Nasıl olur da bazı insanlar gece saat 22:00’de bir duble esspresso içer ve ardından uyuyabiliyorken, bazıları da öğleden sonra içilen bir kahve nedeniyle uyumakta zorlanır? Belki bu sorunun yanıtı da DNA’mızda gizlidir. İtalya’nın Trieste, Hollanda’nın Leyde ve İskoçya’nın Edinburgh üniversitelerinden araştırmacılar kafeinin nasıl metabolize edildiğini belirleyen bir gen tespit ettiklerini düşünüyor. Araştırmacıların çalışması 25 Ağustos’ta Scientific Report bilimsel dergisinde yayınlandı. Araştırmacılar İtalya’da kahve tüketen 1,200 kişi üzerinde araştırmalar yapmış. Katılımcıların içtikleri kahve miktarları not edilerek genetik markerlar kullanıldı. Bilim insanları PDSS2 geninin, kafeinin metabolizmasında her kişide farklı olarak görev aldığını farketti. Genin en aktif olduğu kişilerin en az kahve tüketen bireyler oldukları farkedilmiş.
Bilim insanları çıkan sonucu şöyle yorumluyor: « PDSS2 geni muhtemelen vücudun kafeini metabolize etme kapasitesini düşürüyor. Bu kişiler kafeinin uyarıcı etkilerini hissetmek için daha az kafein tüketmeye ihtiyaç duyuyor. »
Bu da öğleden sonra içilen bir kahvenin bazı kişileri saatler sonra bile uyumaktan alıkoyabiliyor. Bilim insanları Hollanda’da da 1,700 kişi üzerinde benzer bir çalışma yaptı. Buradan da çıkan sonuç İtalya ile benzerlikler gösteriyor.
Réactions : |