Epilepsi: sanal beyin sayesinde ilerleme olasılığı

http://www.bilimsel-gazete.com/2016/08/epilepsi-sanal-beyin-sayesinde-ilerleme.html
Araştırmacılar ilk kez epilepsi simülasyonu yapan bir sanal beyin üretmeyi başardı. Bu, hem hastalığı daha iyi anlamayı sağlayacak, hem de cerrahi ameliyatların hazırlanmasına yardımcı olacak. Tabii ki bunlar sadece bir kaç örnek.
Araştırmacılar, ilk kez kişiselleştirilmiş sanal bir beyin üretmeyi başardı. Önce, temel bir model üretildi ve modele hastanın kişisel bilgileri eklendi. Beyindeki kişisel bağlantılar gibi kişiye has karakteristik özellikler üretilen sanal beyne kopyalandı.
Daha az hasarlı bir ameliyata hazırlık
Üretilen sanal beyin, beyin aktivitelerini simüle eden matematiksel modellemelerin test edilmesine de olanak sağlıyor. Bilim insanları, bu şekilde, epilepsi krizlerinin doğduğu bölgeleri ve nasıl yayıldıklarını sanal olarak üretip gözlemleyebiliyor. Bir başka deyişle, bu beyin, her hasta için epilepsi krizinin nasıl doğup yayıldığını gösteriyor. Bu da konulan teşhisin ve tedavinin çok daha etkili olmasına olanak sağlıyor.Bununla birlikte, epilepsi hastalarının yaklaşık %30’u kullanılan ilaçlara herhangi bir yanıt vermiyor. Tek umutları cerrahi müdahale olarak kalıyor. Eğer cerrah, ameliyat edilecek bölgeyi iyi tespit etmişse, ameliyatlardaki başarı oranı oldukça yüksek. Sanal beyin, cerraha sanal bir platform sunarak, ameliyat edilmesi gereken bölgeyi daha iyi tespit etmesini sağlıyor. Bu da cerrahın, hem daha küçük bir alanda çalışmasını sağlayarak, beyine verilecek hasarı minimize eder, hem de cerrahın pek çok farklı olasılık üzerinde düşünerek, hazırlık yapması gerekliliğini ortadan kaldırır.
Beyin için kişiselleştirilmiş ilaçlara doğru
Araştırma ekibinin amacı, sanal beyin yöntemini kullanarak, zaman içinde her beyne göre kişiselleştirilmiş ilaç üretmek. Bu ilaçlar da sanal beyin üzerinde ilkin sanal olarak kullanılacak. Araştırmacılar, buluşlarının değerini kanıtlamak için şu an klinik testler üzerinde çalışıyor. Sanal beyin, epilepsi dışında beyni etkileyen diğer patolojilerin tedavi edilmesinde de kullanılabilecek. Alzheimer, iskemik beyin-damar hastalığı bunlara sadece birkaç örnek.Bilimsel dergi Neuroimage’da yayınlanan bu çalışmalara; Fransa’daki l’Institut de neurosciences des systèmes (Inserm-AMU), Tıbbi ve biyolojik Manyetik Rezonans Merkezi’nin (CNRS-AMU-AP-HM) yanı sıra, Cleveland’daki Epilepsy Center katkı sağladı. Araştırmalar, Epinext üniversite hastanesinde gerçekleştirildi.
Peki, siz bu çalışmalar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Réactions : |